Voeding

Wietzaden en hun geslacht

Depositphotos_256746956_S

Hermafrodiet, mannelijk of vrouwelijk: het kan allemaal bij wietplanten. Zoals moeder natuur het geregeld heeft, bevrucht de mannelijke plant in principe de vrouwelijke plant, waardoor deze tot bloei kan komen. Wietplanten in het wild zijn vaak hermafrodiet, dit wil zeggen: deze hebben zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen, vanwege de noodzaak tot zelfbevruchting. De hermafrodiet vind je vrijwel nooit terug in gecommercialiseerde zaden.

Vrouwelijke oogst

Wanneer je wietzaad gaat kweken en je wil graag een succesvolle oogst, moet je goed letten op mannelijke en vrouwelijke planten. Mannelijke planten hebben in principe de functie de vrouwelijke planten te bevruchten. Wanneer dit gebeurd is, kun je het beste de mannelijke planten uit de buurt houden. Wanneer beide geslachten samen groeien, zal de mannelijke plant de vrouwelijke blijven bevruchten. Voor een kwalitatief goede plant is dit niet goed. De energie van de vrouwelijke plant gaat dan met name naar het produceren van zaadjes, en minder naar de groei.

Voorselectie

Van de buitenkant van de wietzaadjes kun je niet zien of deze uitgroeit tot een vrouwelijke of mannelijke plant. Wanneer je normale wietzaadjes koopt, is de kans op beide geslachten ongeveer de helft. Wanneer je net begint met het kweken van wietplanten, is enige vorm van voorselectie wel zo makkelijk. Er bestaan zogenaamde feminized zaden, waarmee je zeker weet dat je alleen vrouwelijke wietplanten gaat kweken. De vrouwelijke zaden worden door een teler gecreërd die twee vrouwelijke planten met elkaar kweekt, zodat de planten die hieruit komen ook allemaal vrouwelijk zijn.

Hoe weet je met welk geslacht je te maken hebt?

Mocht je wel beide geslachten kweken, of gewoon nieuwsgierig zijn of je te maken hebt met een mannelijke of vrouwelijke plant, er zijn een paar kleine verschillen te zien. Zo is de mannelijke wietplant vaak dunner en minder vol in zijn bladeren, en de bolletjes die groeien bij de bladaanzet van de planten zijn bij de vrouwelijke plant iets langwerpiger en kleiner dan de rondere bolletjes bij de mannenvariant.

Nauwkeurig proces

Maar, met alleen feminized zaden kopen ben je er natuurlijk nog niet. Het laten groeien van wietplanten tot gezonde planten, vergt zeker wat tijd en aandacht. Wanneer de zaadjes goed ontkiemd zijn op een vochtige ondergrond, kun je ze planten. Zorg ervoor dat dit gebeurt in een optimale omgeving: de temperatuur moet goed gereguleerd zijn, er moet genoeg ventilatie zijn en wanneer de bladeren beginnen te groeien, heeft de plant zo’n 18 uur licht per dag nodig.

 

You may also like

Comments are closed.

More in:Voeding