Voeding

Koffiezetten voor fijnproevers: op welke punten kun je letten?

Hoewel de een zonder erbij na te denken een simpel bakje koffie maakt, is het bereiden van koffie voor de ander juist een ware kunst. Behoor je tot de groep van fijnproevers? Dan zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden als je koffie gaat zetten. Dít zijn onze tips.

Verse koffie

De versheid van de koffie heeft een grote invloed op de smaak. Gebruik daarom verse koffie en geen koffie die oud is. Verkies koffiebonen boven gemalen koffie, aangezien je de bonen direct voor gebruik kunt malen. Zo kies je voor de meest verse vorm van koffie. Niets gaat boven de geur van versgemalen koffiebonen!

Luxe koffiemerk

Koffie wordt door verschillende koffiemerken gemaakt. Kies het liefst voor een luxe koffiemerk, als je de smaak van de koffie belangrijk vindt. Een goed voorbeeld is illy. De koffie van dit merk is absoluut geliefd onder de fijnproevers. Maar er zijn natuurlijk een heleboel koffiemerken om uit te kiezen. Het is ook nog eens een geval van persoonlijke voorkeur.

Goed koffiezetapparaat

Het gaat niet enkel om de koffie zelf, maar ook om het koffiezetapparaat dat je gebruikt. Het is aan te raden om zoveel mogelijk handmatig te doen, zodat je veel invloed hebt op de precieze bereidingswijze. Al zijn er ook steeds meer goede volautomaten te vinden, als je toch voor dat stukje gemak wilt kiezen.

Temperatuur van de koffie

Pas op dat de koffie niet te heet wordt! Dit maakt de smaak bitter. Tussen de 92 en 96 graden Celsius zit je goed, maar er zijn ook koffieliefhebbers die nog lager gaan zitten met bijvoorbeeld 91 graden Celsius. Probeer idealiter wat verschillende temperaturen uit, om het verschil te proeven en je voorkeur te achterhalen.

Bewaren van koffie

Om de goede smaak van koffie te garanderen, is het essentieel om de koffie op de juiste manier te bewaren. Stop het in een afgesloten verpakking, op een plek die donker en koel is. Je wilt niet dat er licht, zuurstof, vocht of warmte bij de koffie komt. Een luchtdicht blik is bijvoorbeeld een ideale optie om koffiebonen in te stoppen. Laat het blik niet te lang openstaan, maar doe zo snel mogelijk de deksel er weer op.

Filter bij koffie zetten

Zet je filterkoffie? Let er dan op dat je de juiste filters gebruikt. De goedkope filters die je in bijvoorbeeld de supermarkt koopt, kunnen een smaak achterlaten, die je niet wilt proeven in de koffie. Kies liever voor luxere koffiefilters, die ook door barista’s worden gebruikt. Het kan tevens helpen om een filter voor gebruik om te spoelen met water, zodat de papiersmaak eraf gaat.

Gedestilleerd of ontkalkt water

Over het water gesproken! Probeer eens koffie te zetten met gedestilleerd of ontkalkt water. Dit is beter voor je koffiezetapparaat en verandert ook de smaak van de koffie. Nog een andere optie: zet de koffie met bronwater. Er wordt namelijk wel gezegd dat de koffie er beter door gaat smaken.

You may also like

Comments are closed.

More in:Voeding