Voeding

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren beschermen het menselijk lichaam tegen eventuele hart- en vaatziekten. Daarnaast passen de vetzuren bij een gezonde voeding. De omega-3 vetzuren zitten verwerkt in verschillende maaltijden. Het is een essentieel vetzuur. Het lichaam kan de omega-3 vetzuren zelf niet aanmaken, maar je lichaam kan ook niet zonder de voedingsstoffen. Je dient de voedingsstoffen dus zelf in te nemen. Door gemiddelde maaltijden in te nemen, krijg je in principe vanzelf de omega-3 vetzuren binnen. De drie bekendste omega-3 vetzuren zijn: linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Maaltijden met omega-3 vetzuren

Er zijn een aantal maaltijden verkrijgbaar waar omega-3 vetzuren in verwerkt zijn. De omega-3 vetzuren komen veel voor in allerlei vissoorten. Houd jij niet zo van vis? Dan zijn er genoeg andere maaltijden waarin de omega-3 vetzuren zijn verwerkt. De plantaardige oliën, noten, groenten en eieren bevatten ook allemaal omega-3 vetzuren. Zo kun je als snack kiezen voor een aantal heerlijke pinda’s en kan je aardappeltjes bijvoorbeeld bereiden in olijfolie. Zorg er in ieder geval voor dat jouw lichaam voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt.

Een kindje krijgen

De vrouwen die een kindje krijgen kunnen tijdens de zwangerschap vis en visvetzuur (DHA) eten. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind. Daarnaast verklein je door middel van het visvetzuur de kans op een te vroege geboorte. ALA is het visvetzuur wat nodig is voor een normale groei en ontwikkeling van het kindje. Wanneer de moeder zichzelf voorziet van normale en gezonde maaltijden, dan krijgt het kindje tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van de borstvoeding voldoende omega-3 vetzuren binnen.

Alternatieven

Verschillende mensen lusten mogen geen vis eten of kunnen geen vis eten. Het is wel belangrijk dat zij de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen. Een aantal andere maaltijden bevatten ook wel een aantal omega-3 vetzuren, maar of dat voldoende is hangt af van de hoeveelheden. Om er verzekerd van te zijn dat jij voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt, laten wij jou graag kennis maken met de omega 3 supplementen. De omega-3 supplementen zijn eenvoudig in te nemen. Het zijn een soort capsules die je weg kunt slikken met water. Door middel van deze supplementen krijg jij de voldoende voedingsstoffen binnen.

Functie van omega-3 vetzuren

Over het algemeen wordt vet al snel negatief geïnterpreteerd. Toch heeft je lichaam de dagelijkse hoeveelheid omega-3 vetzuren nodig. Het levert niet alleen energie, maar het legt ook de nodige energievoorraad aan. Daarnaast wordt de opname van oplosbare vitamines in het vet verbeterd. De omega-3 vetzuren beschermen jou ook tegen de kou en eventuele beschadiging van organen en zenuwcellen in jouw lichaam. Als laatst is de omega-3 vetzuur ook een bouwstof voor het stofje eicosanoïden. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij een goede functie van je immuunsysteem, bloedvaten, ontstekingsreactie en het reguleren van de bloeddruk.

Hoeveel omega-3 vetzuren ben jij nodig?

De meningen over de juiste hoeveelheid varieert enorm. Wereldwijd wordt bij een gemiddeld volwassen persoon uitgegaan van ongeveer 250 tot 500 milligram visvetzuren op dagelijkse basis. In Nederland ligt het advies op 200 milligram visvetzuren per dag. Deze hoeveelheid kan je bereiken door twee keer per week een portie vis te eten. In Nederland behoort vis nog niet tot een wekelijkse maaltijd, dus velen zullen niet komen aan deze hoeveelheid. Daarnaast wordt het eten van vis niet in het positief daglicht gezet. Dit komt onder andere door invloed van de visserij op het milieu. Maak gebruik van de genoemde alternatieven en haal jouw dagelijkse hoeveelheid omega-3 vetzuren.

You may also like

Comments are closed.

More in:Voeding