GezondheidVoeding

Alles wat je moet weten over een lactose intolerantie

Het hebben van een lactose intolerantie kan een behoorlijk heftige impact hebben op jouw dagelijks leven. Enerzijds omdat je hier zelf natuurlijk last van hebt, maar anderzijds ook zeker doordat het lastig kan zijn om deze intolerantie in kaart te brengen en er daarnaast iets tegen te doen. De gemiddelde Nederlander weet over het algemeen dan ook nog vrij weinig over lactose intoleranties. Om je kennis hierover een beetje bij te spijkeren nemen we je in deze blog mee in (bijna) alles wat je moet weten als het gaat om lactose intoleranties.

Wat is een lactose intolerantie

Een intolerantie is een veelvoorkomende vorm van voedselovergevoeligheid. Het grootste verschil tussen een intolerantie en een allergie zit hem in de manier waarop het menselijk lichaam ermee omgaat. Een allergie zorgt bijna direct voor een allergische reactie doordat het afweersysteem hierop reageert. Een intolerantie toont zich vaak pas in een later stadium. Dit komt doordat er in het geval van een lactose intolerantie te weinig lactase-enzymen in de darmflora aanwezig zijn. De stof kan hierdoor minder goed worden opgenomen in de dunne darm en zal ongewenst in de dikke darm terecht komen. De stoffen zullen hier alsnog verteerd worden. Dit is echter een stuk pijnlijker dan de verwerking in de dunne darm. Je zult dit dan ook zeker voelen in de vorm van buikpijn. Deze hevige buikpijnen zijn dan ook een duidelijke vorm van lactose intolerantie symptomen.

Hoe ga je om met een lactose intolerantie

Wanneer je geconcludeerd hebt dat je last hebt van een lactose intolerantie, dan is het natuurlijk zaak om je levensstijl hierop aan te passen. Je wilt immers niet iedere dag pijn ervaren. Er zijn over het algemeen twee manieren om hiermee om te gaan. De eerste is het vermijden van lactose. Dit zal echter voor veel mensen een lastige opgave zijn. Er zijn immers tal van producten die lactose bevatten en je zult hier dus echt je levensstijl moeten aanpassen als je lactose volledig wilt vermijden. Gelukkig zijn er daarom ook inmiddels andere oplossingen op de markt. Zo zijn er speciale pillen lactose intolerantie. Deze pillen bevatten stoffen die ervoor zorgen dat de lactose wel op een juiste manier afgebroken kan worden. Het gehele verteerproces zal hierdoor een stuk gemakkelijker gaan en je zult al snel merken dat de hevige buikpijnen minder worden. Je zult in dit geval je eetpatroon enkel hoeven aan te passen door hier een extra pil aan toe te voegen. Een stuk makkelijker dan het volledig vermijden van alle producten met lactose!

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid