Gezondheid

De modernste afvaltechnieken

Groente fruit kruiden noten brood

Je hebt ieder dieet geprobeerd dat er is, je hebt je uit de naad gewerkt in de sportschool… en je hebt het gevoel dat het allemaal voor niets is geweest? Want wat je ook doet, het is net alsof er níets te beginnen valt tegen al dat vervelende overtollige vet en dat buikje. In dat geval ben je misschien op zoek naar een wat ingrijperende oplossing, die je leven écht gaat veranderen. En we hebben goed nieuws voor je, want die oplossing bestaat. Van bevriezing tot ultrasone golven, de medische wereld heeft het in de afgelopen jaren allemaal wel gezien. Daarom lees je hier alles over de modernste afvaltechnieken om jouw richting je droomlichaam te helpen.

1.             Cryolipolyse

Laten we beginnen met een behandeling die het vet letterlijk doet wegvriezen, zodat het zo goed als van je lichaam af smelt: cryolipolyse. Deze bijzondere methode, die bijna te mooi klinkt om waar te zijn, werd in 2009 ontdekt door een paar wetenschappers uit Boston. Zij kwamen erachter dat vetcellen zichzelf beginnen af te breken wanneer ze worden blootgesteld aan extreme kou. Door de probleemgebieden vacuüm te zuigen en vervolgens sterk af te koelen, raken de vetcellen beschadigd en worden ze vervolgens op natuurlijke wijze door het lichaam afgevoerd.

Wat deze techniek extra aantrekkelijk maakt, is trouwens dat het resultaat langdurig is! Gemiddeld verdwijnt na één behandeling 20% van de vetcellen in het behandelde gebied. Je zult hier alleen wel wat geduld voor moeten hebben, aangezien de beschadigde vetcellen pas over tijd worden afgevoerd. Daardoor wordt het definitieve resultaat pas maanden na de behandeling zichtbaar.

2.         Cold laser therapie

Cold laser therapie, ook wel low-level laser therapie (LLLT) genoemd, maakt gebruik van specifieke golflengten van licht om vetcellen te targeten. Deze lage niveaus van laserlicht worden op de huid gericht, waar ze door de bovenste huidlagen dringen en op de vetcellen inwerken. Daar absorberen de vetcellen de laserenergie, wat ervoor zorgt dat hun membranen tijdelijk meer doorlaatbaar worden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld vetzuren, glycerol en water aan het omliggende weefsel worden vrijgegeven. Uiteindelijk worden ze afgevoerd en door het lichaam verwerkt.

Cold laser therapie wordt ook weleens omschreven als een methode die tijdelijke openingen creëert in de vetcellen, waardoor het vet “vloeibaar” wordt. De werkelijkheid is dus iets ingewikkelder, maar bij deze behandeling komt in ieder geval geen chirurgie kijken! Vrijwel pijnloos, geen hersteltijd. Let wel op: resultaten kunnen variëren.

3.         Ultrasone cavitatie

Ultrasone cavitatie is een andere slimme methode die gebruikmaakt van hoogfrequente ultrasone geluidsgolven om vetcellen af te breken. Die ultrasone golven creëren namelijk kleine belletjes, of “cavitatie”, in de vloeistof rondom de vetcellen.Die belletjes trillen en imploderen vervolgens, waardoor de vetcelmembraanstructuur beschadigd raakt. Hierdoor kunnen de vetzuren vrijkomen en worden afgevoerd.

Qua uitkomst is ultrasone cavitatie het meest te vergelijken met cold laser therapie, maar eigenlijk hebben ál deze therapieën als doel om de vetcellen open te breken en de vetzuren vrij te laten komen. Hierdoor lijken ze minder op traditionelere methoden als liposuctie – hoewel die nog steeds worden uitgevoerd.

4.        Liposuctie

Ja, liposuctie kunnen we allemaal wel! En het bestaat ook al wel aardig lange tijd, dus kun je het echt een “moderne afvaltechniek” noemen? Zeker wel!

Vroeger was liposuctie een best invasieve ingreep, waarbij je onder algehele narcose werd gebracht en het vet met een buisje werd weggezogen. Tegenwoordig bestaat er ook tumescente liposculptuur. Daarbij wordt de huid plaatselijk verdoofd met een middel dat pijnstillend werkt én adrenaline bevat. Er wordt een grote hoeveelheid vocht langzaam tussen de vetcellen ingespoten, waardoor het vet wordt verdund en makkelijker weggezogen kan worden. De arts zal je tijdens zo’n liposuctie vragen om meerdere houdingen aan te nemen, zodat de liposuctie heel gelijkmatig verloopt. Bij een tumescente liposculptuur wordt het vet dus nog steeds weggezogen, maar blijf je bij bewustzijn en is het resultaat vaak mooier dan van een traditionele liposuctie. Daarom willen we deze optie niet vergeten!

5.         Afvalmedicatie?

Naast de medische ingrepen waarover we het hierboven hebben gehad, bestaat er uiteindelijk ook afvalmedicatie. De vraag is alleen hoe verstandig het is om dit te gebruiken. In Nederland kun je níet zomaar aan afvalmedicatie komen, aangezien het alleen op recept wordt gegeven. Daar is een reden voor! Geloof je echt dat je dit nodig hebt, vraag dit dan vooral aan je arts.

Er bestaan verschillende vormen van afvalmedicatie. Sommige verminderen je eetlust, andere verhogen je stofwisseling en weer andere blokkeren de opname van vetten in je lichaam. Hoewel afvalmedicatie zeker effectief kan zijn voor sommige mensen, moet je je altijd beseffen dat ze niet zonder risico’s zijn. Non-invasieve afvaltechnieken, zoals cryolipolyse, cold laser therapie of ultrasone cavitatie, hebben daarom meestal de voorkeur. Zo kun jij het lichaam van je dromen krijgen, voor een mooi én gezond leven!

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid