Voeding

Wat leer je bij cocktail proeverijen en workshops?

Cocktails zijn populair vanwege het veelzijdige aanbod en de bijzondere smaakcombinaties. Zo kun je gaan voor een klassieke Mojito of Margarita, welke beide verfrissend en eenvoudig samen te stellen zijn. Echter, door de jaren heen is het aanbod verbreed, waardoor je ook kunt kiezen voor bijzondere drankjes, zoals de Frozen Strawberry Daiquiri, Pina Colada of Cosmopolitan. Je kunt het zo gek niet meer bedenken. Om in de wereld van de cocktails te duiken, kun je een speciale proeverij of workshop hiervoor volgen. Hier kom je achter bijzondere smaken, heerlijke recepten en handige tips bij het maken van cocktails.

Hoe je een cocktail samenstelt

Tijdens een proeverij of workshops over cocktails leer je alles over het maken van deze drankjes, welke materialen je hiervoor nodig hebt en hoe ze aantrekkelijk gepresenteerd kunnen worden. Je krijgt vaak tips over het aannemen van de beste houding tijdens het shaken en je wordt voorzien van recepten om zelf aan de slag te gaan.

Een cocktail wordt pas zo genoemd als er ten minste drie ingrediënten in verwerkt zitten. Hiervan moet één ingrediënt alcohol bevatten. Een Bloody Mary is bijvoorbeeld een cocktail aangezien er tabasco, tomatensap, worcestersaus en wodka in zit. Een drankje met twee ingrediënten wordt een mixdrank genoemd. Voor cocktails wordt tevens veel garnering gebruikt en een speciaal, driehoekig glas met een lange steel en een voet. Dat is het klassieke cocktailglas.

Bij de bereiding van cocktails worden de vier Engelse opties build, stir, shake en blend gebruikt:

  • Build: de cocktail wordt in het drinkglas bereid, aangezien mengen niet nodig is.
  • Stir: hierbij worden de ingrediënten geroerd in een mengglas met een barlepel. Daarna wordt het overgegoten in het cocktailglas.
  • Shake: de ingrediënten worden in een cocktailshaker met ijsblokjes geschud en worden via een ingebouwde zeef in een glas geschonken.
  • Blend: door alles in een blender te mengen, worden ijs en stukjes fruit vermalen, waarna de ingrediënten goed gemengd worden. Een zeef wordt hierbij niet gebruikt.

Over populaire cocktails

1. Gin-Tonic

De eerste populaire cocktail uit een top vijf van populairste cocktails is de Gin-Tonic. Het is een fijn drankje voor een zonnige dag en simpel te maken. Ook kun je er gemakkelijk mee variëren. Je hebt er Gin en de frisdrank Tonic voor nodig, waarnaast je een beetje limoen moet toevoegen.

2. Mojito

Ook een Mojito werkt verfrissend en is internationaal een succesvol zomers drankje. Deze cocktail wordt gemaakt met versgeperst limoensap, bruiswater, Bacardi, suikersiroop en verse blaadjes munt.

3. Moscow Mule

Op de derde plaats staat deze frisse cocktail in een koperen mok die wordt gemaakt van gemberbier en wodka. Je hebt er gemberbier, wodka, limoen, ijs en Angostura Bitter voor nodig.

4. Pornstar Martini

Dit sexy Martini recept creëert een smaakvol drankje met een mooie schuimkraag, waardoor het er chique uitziet. Het ingrediëntenlijstje is iets langer dan de vorige cocktails, aangezien je er passievrucht, Passoa, Prosecco, vanille wodka, limoensap, poedersuiker, eiwit en ijsblokjes voor nodig hebt. Het wordt gemengd in een cocktailshaker en via een zeefje in een martiniglas gegoten.

5. Sex on the Beach

Tot slot is dit een populaire cocktail voor aan het strand of zwembad. Het wordt gemaakt van cranberry sap, sinaasappelsap, Peachtree likeur en wodka.

Over cocktail trends

Ook op het gebied van cocktails zijn er steeds weer nieuwe trends aanwezig. Een eerste trend is de alcoholvrije cocktail, ook wel mocktail genoemd. Mensen vinden gezondheid steeds belangrijker en het is een handig alternatief voor mensen die nog moeten autorijden. Op het gebied van mocktails zijn allerlei bijzondere drankjes uitgevonden, waardoor ook dat drinken een feestje is.

Daarnaast zijn alcopops, oftewel alcohol ijsjes, een trend. Van alle cocktails kun je wel een waterijsje maken. Je moet hierbij wel rekening houden met een laag alcoholpercentage, aangezien de ijsjes anders niet bevriezen. Je kunt alcopops ook altijd kopen in de supermarkt. Een andere trend op dit gebied is de thema cocktail, waarbij bijvoorbeeld een bloederig drankje wordt gemaakt voor een Halloween feestje.

Tot slot is het klimaatvriendelijke aspect van belang. Het klimaat heeft tegenwoordig een hoge prioriteit, waardoor plastic steeds meer verbannen wordt. Zo worden geen plastic rietjes meer gebruikt, maar juist bamboe-, papier- en staalvarianten. Daarnaast zijn biologisch fruit en huisgemaakte ingrediënten helemaal in.

Hoe je een randje van suiker of zout maakt

Je ziet het vaak bij cocktails; er zit een randje van suiker of zout aan het glas voor een extra smaakbeleving. Dit maak je heel eenvoudig door de rand van een glas nat te maken met citroensap. Vervolgens kun je het dippen in een schaaltje met zout. Wanneer je een suikerrandje wilt creëren, kun je likeur of siroop gebruiken. Hier blijft suiker goed aan plakken.

Welk glas geschikt is voor een bepaalde cocktail

Voor cocktails worden verschillende glazen gebruikt. Een Martini wordt bijvoorbeeld in een klassiek glas in de vorm van een V geschonken. Dit is het originele cocktailglas. Een coupe-glas wordt weer gebruikt voor cocktails zonder ijs en een Rocks-glas is voor het schenken van cocktails zoals Caipirinha. Longdrinkglazen worden veelal voor minder sterke cocktails gebruikt. Een Copa-glas is tot slot groot en rond, waardoor er veel ijs in past. Dit is ideaal voor een Gin-Tonic.

Cocktails kunnen het best koud geserveerd worden, waarvoor bij horeca gelegenheden speciale glazenvriezers gebruikt worden. Echter, wanneer je graag een cocktail thuis wilt maken, kun je de glazen ook vóór het inschenken even in de koelkast zetten.

You may also like

Comments are closed.

More in:Voeding