Voeding

Glutenvrij bakken met amandelmeel

Amandelmeel wordt zoals tarwemeel vooral gebruikt in baksels zoals brood, koekjes en cake. Het voordeel van bakken met amandelmeel is dat het glutenvrij is en dat het veel proteïnen en goede vetten bevat. Het wordt dan ook gebruikt voor allergieën.

Amandels zijn koolhydraatarm

Amandels behoren tot de noten familie. Ze zijn dan ook rijk aan eiwitten en bevatten weinig koolhydraten. Ze passen om die reden in een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. Een koolhydraatarm dieet wordt dikwijls gebruikt om gewicht te verliezen. In vergelijking met tarwebloem bevat amandelmeel slechts weinig koolhydraten, maar heeft twee keer zoveel eiwitten. Dankzij die hoogwaardige eiwitten is amandelmeel erg voedzaam waardoor het de eetlust mindert. Daarbij is het licht verteerbaar en bevat het veel vezels wat goed is voor de stoelgang.

Schijf van vijf

Amandelmeel wordt geproduceerd uit gemalen amandelen die eerst gekookt zijn. Van origine heeft de amandel een schil die meestal verwijderd wordt. Amandelmeel valt in de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Dit komt vooral door de gezonde vetten. De samenstelling van onverzadigde en verzadigde vetten zorgt voor een lagere cholesterol en dat is goed voor het hart en de bloedvaten.

Baksel is smeuïger

In vergelijking met tarwebloem heeft amandelmeel een andere structuur. Doordat het rijk is aan olie wordt het baksel smeuïger. Omdat het geen gluten bevat, kan het baksel niet rijzen. Dit kun je ondervangen door ander meel toe te voegen zoals boekweit, havermeel of tarwebloem. Voordeel is wel dat baksels minder snel uitdrogen. Amandameel kent een neutrale smaak waardoor het goed toepasbaar is voor zowel hartige als zoete gerechten. Op internet zijn veel recepten te vinden met amandelmeel. Er zijn meerdere soorten glutenvrij meel zoals rijstmeel, kikkererwtenmeel, kokosmeel en boekweitmeel. Kikkererwtenmeel zijn rijk aan eiwitten, ijzer, vezels maar ook koolhydraten. Kokosmeel bevat nagenoeg geen koolhydraten en vet en is vooral vezelrijk. Hierdoor is het meel caloriearm. Boekweitmeel bevat vooral koolhydraten en verschillende mineralen en is rijk aan vitaminen B1 en B6.

You may also like

Comments are closed.

More in:Voeding