Lifestyle

Zo behaal je een duurzame levensstijl

duurzaam wonen.jpeg

Duurzaam leven klinkt moeilijk, maar het hoeft helemaal niet te betekenen dat je alle gemakken en comfort moet opgeven. Duurzaamheid staat voor een bewuste manier van omgaan met spullen en dat je nadenkt over hoeveel energie je gebruikt. Ook denk je na over de keuzes die je elke dag maakt en hoe je deze duurzamer kunt maken. Een duurzamer leven leiden kan al door simpele trucjes te implementeren in je leven. Lees de blog voor tips of kijk voor Meer informatie op sustainablefamily.nl!

Wees bewust met nieuwe spullen

We kopen vaak nieuwe spullen, bijvoorbeeld via een Webshop. Dit heeft een grote negatieve impact op het milieu. In eerste instantie zie je misschien niet waarom dit schadelijk voor het milieu is, tot je je bedenkt waar het afval wat we veroorzaken terechtkomt. 92% van de nieuwe spullen heeft een verborgen impact, waardoor we niet doorhebben waar het afval belandt. De verborgen impact wordt onder andere veroorzaakt door de productie en het transport van nieuwe spullen. Dit zorgt namelijk voor veel uitstoot. Denk hierbij aan zaken als het gebruik van land en water, fabrieken, vervuiling en ontbossing. Het is mogelijk om de impact die nieuwe spullen op het milieu hebben te reduceren. Een simpele manier om dit te doen is door gewoon minder dingen te kopen. Dit wordt ook wel consuminderen of minimaliseren genoemd. Op deze manier wordt je huis al snel veel duurzamer.

Verander je eetpatroon en word flexitariër

Spullen kopen heeft veel impact op het milieu, maar daarnaast is het eten van vlees de grootste boosdoener. De vee-industrie stoot namelijk ontzettend veel CO2 uit. Een koe stooduut jaarlijks tussen de 70 en 120 kilo methaan uit. Dit is een molecuul die veel impact op het milieu is en wel 23 keer schadelijker is dan CO2. Sterker nog, de vleesindustrie is slechter voor het milieu dan andere schadeveroorzakers zoals de auto-industrie en het verkeer. Door flexitariër te worden, oftewel door minder vlees te eten, doe je het milieu al ontzettend goed. Probeer te minderen met vlees als je een grote vleeseter bent. Eet een alternatief in plaats van vlees, zoals tofu, aubergine, paddenstoelen, vegetarisch vlees, linzen, seitan of tempeh. 

Ga duurzaam op reis

Voor veel mensen is reizen een grote hobby. Reizen is inderdaad fantastisch, maar goed voor het milieu is het niet. Het vliegverkeer zorgt voor meer dan 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Probeer daarom het vliegtuig eens te laten staat en reis met de trein. In Europa zijn er goede treinverbindingen. Je kunt heel makkelijk met de trein naar grote steden zoals Berlijn, Parijs of Londen reizen. Als je verder weg gaat, dan is Interrail een goede optie om mee te reizen. Met de trein ben je wat langer onderweg, maar de reis is wel comfortabel. Je kunt onderweg werken, hebt mooi uitzicht en lekker zittende stoelen. 

Koop van duurzame merken

De kledingindustrie zorgt voor ontzettend veel vervuiling en uitstoot. Bij de productie van kleding vindt namelijk watervervuiling plaats, en ook wordt het water besmet, komen er giftige afvalstoffen vrij en wordt restafval vaak gedumpt. Ben je iemand die van shoppen houdt? Sla de Zara dan eens over en kies voor een merk dat zich bezighoudt met de productie van duurzame kleding. Denk bijvoorbeeld aan kleding van biologisch katoen.

Ga voor tweedehands meubels

Je kunt je ecologische voetafdruk verminderen door tweedehands meubels aan te schaffen in plaats van gloednieuwe meubels. Vaak zijn oudere meubels nog in prima staat en zijn ze veel goedkoper. Kijk eens op sites als Secondfurn voor vintage en tweedehands meubels.

You may also like

Comments are closed.

More in:Lifestyle