Lifestyle

De balans tussen werk en privé is soms ver te zoeken

balans werk en prive

Als zorgmedewerker sta je altijd “aan”. Je draait je diensten en gaat naar huis, maar ondertussen blijven sommige patiënten je altijd door het hoofd spoken. En dat is niet voor niets. Jij leeft voor de zorg, voor je patiënten en dus ben je altijd met ze bezig. Maar het gevaar is dan wel dat je de balans tussen werk en privé volledig uit het oog verliest. Jouw partner, kinderen, huisdieren, familieleden en vrienden willen ook aandacht en dat past soms niet in je hoofd. Het is niet voor niets dat zorgmedewerkers vaak in een burn-out en relatieproblemen terechtkomen. Wat kun je er aan doen om dat te voorkomen?

Blijf praten met elkaar

Het is erg belangrijk om te blijven praten met je partner. Je zult het ook eens over iets anders moeten hebben dan alleen het werk. Natuurlijk, het werk is en blijft belangrijk voor je, maar voor jouw partner ben jij belangrijk. Er zijn verschillende manieren om een goed gesprek met elkaar aan te gaan. Om elkaar beter te leren kennen én om elkaar niet te verliezen. Zo staat er op de site een lijst met maar liefst 21 vragen die je elkaar kunt stellen. Vragen die meer vereisen dan een simpel “ja” of “nee”. Deze vragenlijst is er niet alleen om jou en je partner dichter bij elkaar te brengen, je kunt ‘m ook gebruiken om een goed gesprek aan te gaan met een vriend of vriendin.

Ga er samen eens tussenuit

Voor je balans werk privé is het heel belangrijk om af en toe eens echt afstand te nemen van je werk. Dit kan al heel gemakkelijk door een dagje te gaan fietsen, een stad(je) te bekijken of eens heerlijk uit eten te gaan. Je kunt dan afspreken dat je het alleen op de heenweg nog over je werk mag hebben en dat de rest van de dag voor jullie samen is, geen werk, geen sores, alleen maar genieten. Zo’n dagje uit is een goede eerste stap, misschien ga je hierna wel een keer een heel weekend weg. Dit kan met je partner, maar ook met je vriendenclub of met je beste vriendin. Kies een locatie waar je je lekker kunt vermaken en waar je ook nog andere dingen kunt doen dan op de bank te hangen. Ga een dagje naar een wellness, neem de kinderen mee en ga naar een pretpark of een dierentuin, doe iets, wat dan ook. Je zult merken dat je aan het eind van de dag heus moe bent van alle indrukken, maar dat je wel een topdag of -weekend hebt gehad.

You may also like

Comments are closed.

More in:Lifestyle