Lifestyle

Waaruit bestaat een zorgverzekering in Nederland?

zorgverzekering (2)

Alle inwoners van Nederland zijn verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen de kosten die je krijgt als je zorg nodig hebt. Hierbij kun je denken aan de huisarts, de apotheek en het ziekenhuis. Deze kosten moet je zelf betalen als je geen zorgpolis hebt afgesloten, terwijl je dan ook nog eens een boete kunt krijgen. Naast een basisverzekering kan je zorgverzekering ook nog uit een aanvullende verzekeringen en/of een tandartsverzekering bestaan. In dit artikel leggen we uit wat deze termen precies betekenen.

De basisverzekering

De basispolis van je zorgverzekering regelt de vergoedingen voor de belangrijkste zorg. Veel mensen denken dat de zorgverzekeraars zelf bepalen wat in een basis zorgverzekering wordt opgenomen, maar dit is niet het geval. De overheid doet dit namelijk en bepaalt dus wat vergoed wordt door zo’n polis die je bijvoorbeeld via https://www.vinkvink.nl/ kunt afsluiten. Bij een basis zorgverzekering kan het gebeuren dat je eigen risico gebruikt wordt, maar het zou ook kunnen dat je soms een eigen bijdrage moet betalen. Het is trouwens mogelijk om elk jaar naar een andere zorgverzekeraar te stappen als je daar een goedkopere basisverzekering af kunt sluiten. Je moet je huidige polis dan opzeggen voor 31 december, terwijl je nieuwe verzekering voor 1 februari van het volgende jaar in moet gaan.

De aanvullende verzekering

Als je meer zorg nodig hebt dan vergoed wordt door de basis zorgverzekering studenten dan kun je gebruik maken van aanvullende polissen. Dit is ook handig als je een vergoeding wilt voor de zorgkosten die je hebt en niet onder de basisverzekering vallen. Hierbij speelt de overheid eigenlijk geen rol, de zorgverzekeraars bepalen zelf hoe ze de aanvullende verzekeringen inrichten. Ook de premie die je betaalt voor deze aanvullende dekkingen wordt puur door je zorgverzekeraar bepaalt. Je kunt je echter alsnog probleemloos aanvullend verzekeren in de meeste gevallen, wat je eigenlijk puur moet doen als je de extra dekkingen echt nodig hebt.

De tandartsverzekering

Het is mogelijk om samen met je basis zorgverzekering ook nog een tandartsverzekering af te sluiten, wat vaak als een aanvullende polis gezien wordt. Hierbij heb je een groot aanbod, terwijl de vergoedingen ook per zorgverzekeraar anders zijn. In sommige gevallen heb je hierdoor een wachttijd waar je rekening mee moet houden, terwijl bepaalde tandartsbehandelingen ook uitgesloten kunnen zijn van deze verzekering. Je moet daarom goed op de voorwaarden van een tandartspolis letten voordat je het afsluit.

 

You may also like

Comments are closed.

More in:Lifestyle