Lifestyle

Ben ik met alleen de basisverzekering voldoende verzekerd?

Het is een vraag die veel mensen, zeker als ze een beetje op hun uitgaven willen letten, zichzelf stellen. Ben ik met alleen de basisverzekering voldoende verzekerd tegen medische kosten? Of is het echt beter om daarnaast ook nog een aanvullende verzekering af te sluiten? Het antwoord is niet zo makkelijk te geven als je zou denken. Welke zorgkosten je maakt, is per persoon tenslotte heel verschillend. Waar de ene persoon aan alleen de basisverzekering eigenlijk voldoende heeft, geldt dat anderen zelfs met een goede aanvullende verzekering nog deels zelf voor de kosten op zullen draaien.

Het ligt eraan welke kosten je regelmatig maakt

Welke medische kosten maak jij op enigszins regelmatige basis? We bezoeken vrijwel allemaal onze huisarts wel zo nu en dan, de één wat vaker dan de ander. En ook de tandarts vereren we regelmatig met een bezoekje. Daarnaast zijn er veel mensen die regelmatig bij een fysiotherapeut komen, of op het spreekuur van een specialist in het ziekenhuis. Opnames in een ziekenhuis, ook daar kunnen we mee te maken krijgen, net als een bezoekje aan een spoedpost of vervoer per ambulance.

Welke kosten jij dit jaar gaat maken, dat valt lastig te voorspellen. Een opname in het ziekenhuis zie je meestal niet aankomen, net als vervoer per ambulance. Of je een bezoekje brengt aan de tandarts, dat weet je meestal wel vooraf; de meeste mensen zijn er jaarlijks minimaal één keer te vinden. En ook of je bij de fysio aan zal kloppen weet je vaak wel, al kunnen lichamelijke klachten natuurlijk altijd spontaan optreden.

Zaken als de huisarts, het ziekenhuis en een ambulance, daar is iedereen tegen verzekerd via het basispakket. Of je deze kosten gaat maken, dat maakt dus eigenlijk niet uit, je bent er sowieso tegen verzekerd. Voor de tandarts en de fysio ligt dat anders. Zij zitten in de meeste gevallen niet in het basispakket. De meeste mensen die zich aanvullend laten verzekeren doen dat dan ook met deze hulpverleners in het achterhoofd, omdat we daar nu eenmaal met enige regelmaat te vinden zijn. Overigens verandert de dekking van het basispakket jaarlijks een beetje. Wat in de basisverzekering 2022 vergoed wordt, kan in 2023 eruit vallen, of andersom. Hier jaarlijks even naar kijken kan dus zeker geen kwaad!

Zelf betalen mag altijd

Bezoek je jaarlijks de tandarts, of kom je weleens bij een fysiotherapeut, dan is aanvullend verzekeren dus vaak een goede optie. Verplicht is het echter niet. Je kunt er ook voor kiezen om hun rekeningen zelf te betalen. Op die manier betaal je maandelijks een lagere premie, omdat je geen aanvullend pakket hebt, en neem je zelf de eventuele kosten op je. Heb je een jaar geen fysiotherapie nodig, en kom je alleen bij de tandarts voor controle? Dan heb je een prima jaar, financieel gezien. Heb je echter onverwacht flink wat behandelingen van de fysio nodig, of moet je een flinke behandeling van de tandarts ondergaan? Dan kunnen de rekeningen behoorlijk hoog uitvallen.

You may also like

Comments are closed.

More in:Lifestyle