Lifestyle

Minder stress door mindfulness

Wat kan mindfulness jou opleveren? Het is meer dan je denkt. Te vaak wordt gedacht dat mindfulness dromerig is, een placebo voor hooggevoelige mensen, maar de groep personen is veel groter. Eigenlijk is mindfulness voor iedereen, en dankzij YouTube en appjes ook binnen ieders bereik. Lees verder over het weldadige van mindfulness, en maak jezelf bekwaam in dagelijks mediteren.

Vrolijker zijn terwijl het leven moeilijk is

Om een groep bij de naam te noemen, er zijn goede resultaten bereikt met vrouwen in de overgang. Velen kampen met slaaptekort, en daarvoor is een adequate oplossing gevonden die te eenvoudig voor woorden is. Op de dag zocht de vrouw of een groepje vrouwen een plekje waar zij niet gestoord konden worden. In YouTube typten ze ‘nidra’ in, zij gingen comfortabel liggen of zitten en volgden de geleidestem. Een uur nidra is te vergelijken met vier uren slaap, dus het slaaptekort door de menopauze was opgelost. Hierdoor werden de vrouwen weerbaarder en vrolijker, ondanks dat zij in een zware periode van het leven zaten.

Meer waardering voor alles

Hierover is veel gepubliceerd. Jaren terug zaten jongens met hun coach vast in een Thaise grot. De voetbalcoach kon meer dan trainingen geven, hij had het vermogen om te mediteren, en de kundigheid om dat over te brengen. De jongens die in een bedreigende situatie zaten en geen idee hadden voor hoelang zij daar nog moesten zitten kregen door het mediteren waardering voor wat ze wel hadden. De strategie was uiterst succesvol, daarom is er veel over geschreven. Online zijn de publicaties omtrent de kwestie die op 23 juni 2018 begon en ruim twee weken duurde eenvoudig te vinden.

Mediteren in ons gejaagde bestaan

Tot nu toe staan er enkele drastische voorbeelden omschreven. Mindfulness heeft zich ook bewezen bij managers die door hun baan een maagzweer of andere klachten hebben opgelopen. Mindfulnesstrainingen worden gegeven aan patiënten met bepaalde vormen van PTSS, en zo’n groep kan dan aangevuld worden met andere patiënten. Alleen als een patiënt een psychotisch ziektebeeld heeft en bij autisme, is mindfulness niet mogelijk. Het is echt voor iedereen die zo’n gejaagd bestaan heeft. Even een pas op de plaats, desnoods achter het bureau een drie minuten meditatie. Online zijn drie minuten meditaties eenvoudig te vinden, en wederom zijn daar apps voor. Het is in feite even een stop, een moment aandacht hebben voor je ademhaling en je lichaam om daarna vrolijker, met veel minder stress, en met meer waardering voor alles de werkzaamheden weer op te pakken. Mocht online leren mediteren niets voor je zijn, op veel plekken worden mindfulnesstrainingen gegeven. Vrij voordelig kun je daar het mediteren onder de knie krijgen, en daarna is het een kwestie van het blijven doen. Je zal al snel ontdekken dat mediteren geen tijd kost, dat je dankzij een betere focus een goede productie van leveren, en dat je zo de tijd makkelijk terug zal verdienen. Mindfulness is in feite het medicijn tegen vele kwalen.

You may also like

Leave a reply

More in:Lifestyle