Lifestyle

Hoe smart is jouw huis?

Hoeveel dingen in jouw huis moet je nog helemaal met de hand doen? En hoeveel dingen gaan vanzelf, of min of meer vanzelf? Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis, of een deel ervan, ‘smart’ te maken, of slim. Apparaten te kopen die makkelijk te programmeren zijn, of te bedienen met een app. Dingen die ons leven makkelijker maken, en ongemerkt vaak ook nog eens flink wat energie kunnen besparen. Hoe slim is jouw huis al?

Heb jij al slimme verlichting?

Slimme verlichting. Het klinkt een beetje alsof je lampen gaat uitzoeken op basis van hun IQ, in plaats van op hun uiterlijk. Het goede nieuws is dat dit niet echt het geval is. Ja, de lampen zijn ‘slim’, maar dat betekent nog niet dat hun looks daaronder te lijden hebben gehad. Integendeel zelfs. Veel van deze lampen zien er juist mooier uit dan we van lampen gewend zijn, of kunnen min of meer onzichtbaar in je interieur worden verwerkt. En wist je dat slimme lampen installeren niet altijd hoeft te betekenen dat je ook echt nieuwe armaturen hoeft te kopen. In veel gevallen kun je in je bestaande lampen ook gewoon een ‘smart’ lichtbron draaien, zodat deze voortaan als slimme lamp door het leven gaat. Zelfs je oude maar oh zo geliefde vloerlamp kun je op deze manier dus omtoveren in een slimme lamp!

Wat is het voordeel van het gebruiken van smart verlichting? Allereerst gemak. Veel mensen vinden het fijn dat deze lampen via een app te bedienen en vaak ook te programmeren zijn. Je kunt de lampen zo instellen dat zij ’s ochtends als je beneden komt al vanzelf aan zijn gegaan, en zelfs zo dat zij als ’s avonds de tijd dat je naar bed gaat nadert steeds wat zwakker gaan schijnen. Zo bereid je je hersenen alvast voor op het einde van de dag. Omdat het bij veel slimme lampen gaat om LED verlichting, bespaar je ook nog eens aardig wat energie. Laat je de verlichting samenwerken met bewegingssensoren, dan kun je de boel ook nog eens zo instellen dat de hanglampen alleen aan gaan als er ook echt iemand in een ruimte is. Zo bespaar je nog meer!

Wat is er bij jou in huis al smart?

Slimme verlichting is echt aan een opmars bezig, en daarmee misschien wel het bekendste onderdeel van je huis dat je ‘smart’ kunt maken. Maar er zijn en komen steeds meer dingen die op deze manier werken. De thermostaat van de verwarming bijvoorbeeld. In veel huizen is deze ook al smart, waardoor hij bijvoorbeeld op afstand bediend kan worden. Ben jij al om, en let je op dit soort mogelijkheden als je nieuwe apparatuur koopt?

You may also like

Comments are closed.

More in:Lifestyle