LifestyleTraining

Wat heb je aan fysiotherapie?

Fysiotherapie is een behandelmethode omtrent het bewegingsapparaat van patiënten. Via diverse, uiteenlopende behandelmethoden kan pijn verminderd worden, waardoor het lichaam beter kan functioneren. Dit vakgebied heeft zich over de jaren heen steeds meer uitgebreid, waardoor steeds meer mensen gebruik van de kennis en ervaring van een fysiotherapeut. Jaarlijks brengen ruim drie miljoen mensen in Nederland een bezoekje aan de fysiotherapeut. Wat houdt dit specialisme in, hoe gaat een behandeling in zijn werking en wat is er mogelijk op het gebied van fysiotherapie?

Wat is fysiotherapie?

Veel mensen maken gebruik van fysiotherapie, wat een behandelmethode is voor klachten aan de banden, gewrichten, spieren en zenuwen in het lichaam. Dit wordt ook wel het bewegingsapparaat genoemd. Een fysiotherapeut tracht met deze behandelingen de pijn van patiënten te verminderen, waardoor het lichaam beter kan functioneren. Hiervoor zijn speciale behandelingen, oefeningen en ondersteunende hulpmiddelen ontwikkeld. Je kunt zelf een fysiotherapeut benaderen, maar je huisarts kan je ook doorverwijzen.

Hoe gaat een behandeling in zijn werking?

Een behandeling bij een fysiotherapeut volgt drie stappen.

1. Ontmoetingsafspraak

Eerst wordt er een afspraak ingepland, of dat nou aan de hand van een doorverwijzing is of niet. Hierbij ga je in gesprek met de fysiotherapeut, waarbij hij of zij erachter probeert te komen welke lichamelijke klachten een rol spelen. Op deze manier kan vastgesteld worden of fysiotherapie gaat helpen en op welke manier je behandeld moet worden. Als je echter een doorverwijzing hebt gekregen van je huisarts hoef je geen uitgebreid gesprek te hebben.

2. Onderzoek

Als is vastgesteld dat fysiotherapie de klachten kan bestrijden, ga je samen met je fysiotherapeut op onderzoek uit. Hierbij wordt gekeken naar de oorzaken van je klachten en wat jouw persoonlijke doelen zijn. Je moet jezelf afvragen wat je met de behandeling hoop te bereiken. Vervolgens onderzoekt de fysiotherapeut het lichaamsdeel waar jij last van hebt. Hierbij kijkt hij of zij in hoeverre deze klacht invloed heeft op je houding en manier van bewegen.

3. Behandeling

Tot slot wordt aan de hand van een diagnose een behandelplan opgesteld. Hierbij wordt een passende behandelmethode gezocht voor jouw persoonlijke situatie, waardoor jij van je beweging gerelateerde klachten af kunt komen.

Hoe en wat behandelt een fysiotherapeut allemaal?

Verschillende soorten aandoeningen

Er zijn veel klachten die fysiotherapeuten behandelen, waaronder:

 • Artrose
 • Hernia
 • Enkelletsel
 • Polsblessure
 • Rugklachten
 • Reuma
 • Arm-, nek- en schouderklachten
 • COPD (longaandoeningen)
 • Spierziekten
 • Osteoporose (botontkalking)

Verschillende soorten fysiotherapeuten

Er zijn tevens verschillende soorten fysiotherapeuten. Een geriatriefysiotherapeut richt zich op het behandelen van ouderen en mensen met complexe aandoeningen. Denk hierbij aan herstel na een beroerte, dementie en Parkinson. Arbeidsfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in werk gerelateerde klachten. Klachten in het bekken-, buik- en ruggebied worden behandeld door een bekkenfysiotherapeut. Manueel therapeuten helpen om gewrichten stabieler te maken. Hierbij kan soms gekraakt worden. Tot slot richten sportfysiotherapeuten zich op mensen die na een blessure of ziekte weer willen sporten. Naast de genoemde soorten zijn er nog meer subspecialismes binnen deze medische tak.

Soorten behandelmethoden

Er zijn veel verschillende fysiotherapeutische behandelingen mogelijk, zoals:

 • Algemene fysiotherapie: Het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat staat centraal. Er wordt gebruikgemaakt van bewegings- en massagetherapie en medische apparatuur om gerichte adviezen en oefeningen mee te geven.
 • Bekkentherapie: Je leert spieren in de bekkenbodem bewust te voelen en te gebruiken. Ook leer je deze spieren te ontspannen.
 • Beweegprogramma’s: Chornische aandoeningen worden aangepakt, waarbij je onder begeleiding gaat sporten om fysieke beperkingen te overwinnen.
 • Longrevalidatie: Dit richt zich op het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen met een chronische longziekte of mensen die een longoperatie hebben gehad. Hierbij worden ademhalingstechnieken gebruikt.
 • Manuele therapie: Hierbij worden klachten in de gewichten en de wervelkolom aangepakt door middel van stabilisatie trainingen.
 • McKenzie therapie: Deze speciale methode is ontwikkeld om klachten te bestrijden en te voorkomen door mobilisatie- en manipulatietechnieken te gebruiken.
 • Medical taping: Door middel van antiallergische tape worden gewrichten gestabiliseerd. Ook ondersteunt het de spierfunctie en de lymfe- en bloedcirculatie.
 • Oedeemtherapie: Mensen met abnormale vochtophopingen in het lichaam worden geholpen door massagetechnieken, bewegings- en ademhalingsoefeningen en therapeutische kousen.
 • Osteopathie: Dit stimuleert het genezend vermogen van het lichaam door te kijken naar de samenhang tussen het bewegingsapparaat, de schedel en de inwendige organen.
 • Stressreductie: Pakt stress gerelateerde problemen aan door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, massages en manuele lymfedrainage.

Wat kan fysiotherapie doen voor jou?

Fysiotherapie, oftewel het specialisme gericht op het bewegingsapparaat, kan helpen bij het behandelen en voorkomen van beweging gerelateerde klachten. Het is verdeeld in subspecialismes en behandelt een variëteit aan aandoeningen. Hiervoor worden allerlei behandelmethoden toegepast zodat jij weer lekker kunt bewegen in het dagelijks leven.

You may also like

Comments are closed.

More in:Lifestyle