Training

Meer bewegen zonder te sporten: het kan

We weten het allemaal: beweging is goed voor ons. Het houdt ons lijf soepel en sterk, zorgt ervoor dat de conditie goed blijft en dat we geen kilo’s aankomen. Maar wat we ook allemaal weten, is dat we de laatste jaren steeds minder zijn gaan bewegen. We hebben het onszelf wel erg comfortabel gemaakt, nu we voor vrijwel niets meer onze stoel uit hoeven te komen. Steeds meer dingen gaan vanzelf, of we kunnen ons zittend in de auto naar de plek bewegen waar we moeten zijn. Fysieke inspanning leveren we steeds minder vaak. De enige manier om nog aan onze beweging te komen, is door te gaan sporten, zo lijkt het. Maar ja, daar is lang niet iedereen dol op… Gelukkig zijn er ook nog genoeg manieren om te bewegen zonder aan het sporten te slaan.

Meer bewegen is altijd goed

Beweeg je te weinig, dan heb je een grote kans om te zwaar te worden. We eten namelijk nog minstens zo veel als toen we nog wél veel bewogen, en dat heeft gevolgen. Wil je een indicatie krijgen of je te zwaar bent, dan kun je je BMI berekenen. Is dat flink te hoog, dan weet je zeker dat het gezonder kan zijn om wat minder te wegen. Gezonder gaan eten, minder calorieën binnenkrijgen is een goede manier om hier iets aan te doen. Daarnaast is het natuurlijk slim om ook meer te gaan bewegen, zodat je meer verbrandt. En nee, dan hoef je niet meteen naar de sportschool.

Afvallen met wandelen, hoe klinkt dat? Voor iedereen die een hekel heeft aan sporten, maar toch wat meer wil gaan bewegen waarschijnlijk als muziek in de oren. Overigens is wandelen niet alleen verstandig als je af wilt vallen; meer bewegen is voor iedereen goed, om de conditie in orde te houden en soepel te blijven, en juist wandelen is daar een perfecte manier voor. Je kunt het altijd en overal doen, en vaak kun je het simpelweg in je dagelijks leven verweven, zodat je er niet eens bewust tijd voor hoeft te maken. Lopend naar de supermarkt of de kinderen naar school brengen, lopend op bezoek bij vrienden; zo makkelijk kan het zijn.

Meer slimme manieren om meer te bewegen

Naast wandelen zijn er natuurlijk meer manieren om meer beweging in je dagelijks leven te brengen. Zijn de afstanden die je dagelijks af moet leggen te groot om te lopen, dan kan de fiets bijvoorbeeld al een oplossing zijn. Of wat dacht je van de lift wat vaker laten staan, en de trap nemen? Minder vaak een afstandsbediening te gebruiken thuis, of een appje te sturen aan een huisgenoot die zich op een andere verdieping bevindt, maar er even heen te lopen? Allemaal heel kleine veranderingen waarmee we langzaam maar zeker weer een beetje terugkeren naar de hoeveelheid beweging die we vroeger ongemerkt kregen.

You may also like

Comments are closed.

More in:Training