Gezondheid

Wat te doen bij chronische rugpijn?

vrouw met rugpijn

Rugklachten komen vaak voor, maar in de meeste gevallen (namelijk 90%) is deze rugpijn binnen zes weken verdwenen. Wanneer je rugklachten langer dan twaalf weken aanhouden, spreken we van chronische rugpijn. Het kan zijn dat deze pijn altijd aanwezig is of regelmatig terugkomt. Acute rugpijn kan ook overgaan in een hernia, dit is een uitpuiling van de tussenwervelschijf die op de zenuwwortel duwt. Hoe langer de pijnklachten aanwezig zijn, hoe groter de invloed op het zenuwstelsel. Zodra de zenuwen worden aangetast, spreken we van zenuwpijn en die pijn kan blijvend zijn.

Kun je van chronische rugpijn afkomen?

Er zijn verschillende oorzaken van chronische rugpijn. Stress, een verkeerde houding, zwaar fysiek werk en een hernia kunnen onder andere chronische rugpijn veroorzaken. Als je acute lage rugpijn hebt, kan dit uiteindelijk chronisch worden. Bij acute rugpijn krijg je een pijnscheut in de lendenwervelkolom en deze kan zelfs tot in de benen uitstralen.

Je kunt gelukkig wel weer van chronische rugpijn afkomen. Naast het gebruik van pijnstillers, kun je op meer manieren de rugpijn verminderen. Bijvoorbeeld door beweging, warmte- en fysiotherapie. Het is wel afhankelijk van de pijn hoe snel dit werkt. Het is belangrijk om te blijven bewegen om de spierspanningen te verhelpen.

Tips om rugpijn te voorkomen

Door middel van speciale rug oefeningen, kun je de spieren in je rug sterker maken. Hoe sterker je rug is, hoe minder snel je bijvoorbeeld door je rug gaat. Je kunt in de sportschool een aantal oefeningen doen om je rug sterker te maken, maar je kunt ook thuis aan de slag. Daarnaast loont het om in een goede zithouding te zitten, veel te bewegen en op een correcte manier zware dingen tillen (door de knieën zakken in plaats van naar voren buigen).

Zenuwpijn behandeling

Je kunt ook last hebben van zenuwpijn, wat resulteert in pijnscheuten en een tintelende of prikkelende pijn. Deze pijn kan maandenlang aanhouden en is in sommige gevallen zelfs blijvend. Dankzij een zenuwpijn behandeling kan zo’n zenuw (gedeeltelijk) herstellen. Je kunt je zenuwcellen verbeteren met de vitamine B, zoals vitamine B1, B6 en B12. Daarnaast zijn de vitamines C en E ook goed om in te nemen. Dit kun je uit je voeding halen, maar ook door middel van vitamine pillen.

In sommige gevallen kun je bij de neuroloog de zenuw laten blokkeren door het te injecteren met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer. Langdurige zenuwpijn kan behandeld worden met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.

 

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid