Gezondheid

Voor het eerst een zorgverzekering afsluiten? Hier moet je op letten

Wist je dat iedere Nederlander verplicht een zorgverzekering af moet sluiten? Deze basisverzekering is verplicht voor iedereen. Volwassenen betalen er iedere maand een premie voor, terwijl kinderen gratis mee zijn verzekerd via hun ouders. Ben jij onlangs 18 geworden, en/of heb je je ouderlijk huis voor het eerst verlaten, dan is de kans groot dat je binnenkort voor het eerst je eigen zorgverzekering af gaat sluiten. Maar hoe doe je dat, een zorgverzekering kiezen? Kun je gewoon gaan voor de goedkoopste, of kun je daardoor tegen problemen aanlopen? En hoe weet je eigenlijk of een zorgverzekering goed is?

De basis is overal hetzelfde

Het goede nieuws is dat je je aan een zorgverzekering niet zo snel een buil zal vallen. Dat komt voor een groot deel door die verplichte basisverzekering. Deze is niet alleen verplicht gesteld door de overheid, de overheid bepaalt ook wat er precies uit gedekt wordt. En dat is bij iedere verzekeraar gelijk. Sluit je alleen een basisverzekering af, dan kun je dus rustig kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. De dekking daarvan is tenslotte gelijk aan de duurdere exemplaren. Let daarbij wel op dat de manier van vergoeden wat anders kan zijn. De wat goedkopere verzekeringen kunnen je, wanneer je zorg nodig hebt, bijvoorbeeld verwijzen naar een aantal door hen uitgekozen zorgverleners. Bij duurdere verzekeringen kun je vaak zelf naar de zorgverlener gaan die je wilt, en de factuur door je verzekering laten betalen. Dat kan, als je zelf duidelijke voorkeuren hebt, de moeite van het bekijken eventjes waard zijn.

Bij aanvullende verzekeringen zit het anders

Via de basisverzekering worden lang niet alle zorgkosten vergoed. Zo zit de tandarts voor volwassenen bijvoorbeeld niet in het pakket, en ook voor kosten voor fysiotherapie en orthodontie zal je zelf moeten opdraaien. Maak je hier regelmatig gebruik van, dan kunnen de kosten flink oplopen.

Daarom sluiten veel mensen aanvullende verzekeringen af. Dat is niet verplicht, maar het is wel goed om te kijken of het voor jou verstandig is. Zijn de kosten die je jaarlijks aan zaken die niet in het basispakket zitten hoger dan de extra premie die een aanvullende verzekering je kost, dan is het goedkoper om toch die extra verzekering af te sluiten. Let hierbij goed op, want de dekkingen hiervan kunnen per verzekeraar erg verschillen. Zo zijn er pakketten die maar een klein aantal behandelingen fysiotherapie vergoeden, en ook slechts de basis qua tandartskosten dekken. Is dit voor jou voldoende, dan is het slim om daarvoor te kiezen: zo houd je je premie zo laag mogelijk.

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid