Overige

Hoe ontstaat een muggenplaag en hoe kom je er weer vanaf

Iedereen heeft er mee te maken of er wel eens mee te maken gehad. Je ligt lekker in je bedje en je bent heerlijk aan het dromen. Totdat je abrupt gewekt wordt door het irritante gezoem rondom de oren. En ja hoor, daar is er weer één. Je hebt een mug of zelfs meerdere muggen in de slaapkamer. Het is irritant en de kans is groot dat je de volgende dag wakker wordt met jeukende muggenbulten. Nog erger is een muggenplaag! Maar hoe ontstaat een muggenplaag, wanneer spreek je over een muggenplaag en nog belangrijk hoe kom je er weer vanaf? Lees snel verder!

Warme en vochtige omgevingen

Muggen komen af op warme en vochtige omgevingen. Muggen in huis heeft te maken met de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid in je huis. De luchtvochtigheid is naar alle waarschijnlijkheid te hoog en het is dus belangrijk om dit weer op een goed niveau te krijgen. Dat is immers ook beter voor de gezondheid, want een te hoge luchtvochtigheid kan klachten, zoals ademhalingsproblemen, verkoudheidsklachten, benauwdheid, hoesten, jeukende huid, geïrriteerde ogen, hoofdpijn en allergische reacties veroorzaken.

Stilstaand water

Muggen zijn ook dol op stilstaand water en dat werkt als een magneet. Een muggenplaag is vaak ook het gevolg dat er in of rondom het huis stilstaand water aanwezig is. Het is dus goed op zoek te gaan naar de boosdoener. Een regenton, een vijver, een verstopte dakgoot en zelfs stilstaand water in het afvoerputje kunnen aantrekkelijke plekken voor muggen zijn. Het is dus goed om stilstaand water te verwijderen, want zo voorkom je dat je binnen een afzienbare tijd een muggenplaag hebt.

Ventileren

Ventileren is enorm belangrijk om de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid in huis op peil te brengen en te houden, maar je kent de verhalen wel. Mensen doen expres de deur of het raam niet open, omdat ze bang zijn dat de muggen naar binnen komen. Ondanks dat dit een legitieme reden is, is het ook van de zotte dat het insect voor dit soort beslissing kan zorgen. En het is ook eenvoudig op te lossen. Door bijvoorbeeld horren te plaatsen. Dan kan de deur open , frisse lucht kan naar binnen en stofdeeltjes kunnen naar buiten. En insecten, zoals muggen blijven ook buiten.

Lampen aan of uit

De meningen zijn erover verdeeld, maar lampen uitdoen heeft geen enkele zin in de bestrijding tegen muggen. Muggen komen namelijk af op lichaamsgeur en niet op licht. Muggenlampen zijn dan ook niet zo effectief als dat mensen zouden denken. Ook het drinken van alcohol lijkt geen reddend middel te zijn tegen muggen. Ze bijten je net zo graag als iemand die geen alcohol heeft gedronken. Daarentegen werken zaken, zoals een citroenplant wel erg goed. Muggen hebben een hekel aan citroenlucht. 

Zijn muggen schadelijk voor de gezondheid?

De mug of de muggenbeet zijn in de basis niet schadelijk voor de gezondheid, maar de muggensprays die je wellicht gebruikt om ze te weren kan wel schadelijk zijn. Deze middelen bevatten vaak DEET en een hoge blootstelling aan DEET kan schade toebrengen aan het zenuwstelsel. Hier moet je dus zorgvuldig mee omgaan. Op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing staat duidelijk beschreven wat de juiste dosering moet zijn voor een middel dat DEET bevat.

You may also like

Comments are closed.

More in:Overige