Overige

Hoe de schoonmaak in de zorg bijdraagt aan een duurzame toekomst

schoonmaak in de zorg

Verduurzamen is een breed begrip. Hierbij kunnen we denken aan het verminderen van de CO2-uitstoot in ons land door het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen, maar ook aan het investeren in een gezondere samenleving. Met name in de schoonmaaksector hebben we de afgelopen jaren veel veranderingen gezien op het gebied van verduurzamen. Denk alleen maar aan het gebruik van duurzame schoonmaakproducten. Daarnaast kan een betere schoonmaak leiden tot een gezondere samenleving. In dit artikel leggen we uit hoe een goede schoonmaak zorginstelling uiteindelijk bij kan dragen aan een duurzame toekomst. 

Het belang van goede hygiëne in de zorg 

Het belang van goede hygiëne in de zorg is pijnlijk duidelijk geworden door de uitbraak van Covid-19. Als het ons niet lukt om de verspreiding van een virus tegen te gaan, kan dit ertoe leiden dat de gehele samenleving tot stilstand komt. Dat er vergaande maatregelen getroffen moeten worden om de kwetsbare bevolking te beschermen. Vreselijk, maar wel noodzakelijk. Voorkomen is echter beter dan genezen. Daarom is het van essentieel belang dat er nu nóg meer aandacht is voor goede hygiëne in de zorg. 

Dat maakt ook dat er betere afspraken moeten worden gemaakt tussen de zorg en de schoonmaak in de zorg. Meestal leefden deze twee een beetje langs elkaar heen. Dit terwijl de schoonmakers een zeer belangrijke schakel zijn binnen dit proces. Hier is de afgelopen tijd dus echt verandering in gebracht. Met goede resultaten. Schoonmakers kunnen meer eigen inbreng laten zien en dragen daarmee ook bij aan een gezondere samenleving en dus duurzamere toekomst. 

De juiste schoonmaakmiddelen 

Kies je voor een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf, dan zal je direct merken dat er tegenwoordig veel meer aandacht is voor de verduurzaming van onze samenleving. Zo worden er nog maar zelden schadelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Door de jaren heen zijn er steeds meer betere schoonmaakproducten op de markt verschenen. Producten die geen invloed hebben op het milieu en ook niet bijdragen aan een hogere CO2-uitstoot. Bovendien dragen ze ook bij aan een betere gezondheid van de mens. Kortom: een prima keuze voor de schoonmaak in de zorg. 

Daarnaast zien we dat ook de plastic afvalberg verkleind wordt. Zo worden er steeds vaker navulbare flacons gebruikt. Veel schoonmaakmiddelen worden immers nog altijd in een plastic verpakking aangeboden . Bedenk nu maar eens hoeveel schoonmaakmiddelen er dagelijks doorheen gaan in een zorginstelling. Dit alles kan tot enorm veel extra afval leiden. Met alle gevolgen van dien. Door te kiezen voor navulbare flacons en recyclebare verpakkingen, kan de impact op het milieu verkleind worden. 

Meer kennis over duurzaam schoonmaken 

Het is goed duidelijk geworden hoeveel impact ons gedrag heeft op het milieu. Daardoor is er door de jaren heen steeds meer onderzoek gedaan naar mogelijke oplossingen. Dit betekent ook dat de schoonmakers van nu over veel meer kennis beschikken dan pakweg tien jaar geleden. Zij weten waar ze op moeten letten om duurzaam schoon te maken en zo bij te dragen aan een betere, veiligere en gezondere toekomst. 

You may also like

Comments are closed.

More in:Overige