Gezondheid

Gezond en lekker eten met een glutenallergie

glutenvrij eten

Heb je een glutenallergie? Dan weet je vast ook dat het een hele vervelende allergie is, zeker omdat gluten zo’n beetje overal in zitten. Gluten zitten namelijk in tarwe, spelt, rogge en gierst. Met een glutenallergie kun je flink beroerd worden en ontzettende last van je buik krijgen. Hoe allergisch je bent verschilt per persoon, maar de meesten houden er toch wel minimaal een opgeblazen buik en moeheid aan over. Goed, nu is glutenvrij leven helemaal niet onmogelijk, zeker niet in de maatschappij van nu. Sterker nog, de glutenvrije producten schieten als paddenstoelen uit de lucht. In dit artikel bespreken we een aantal tips voor een gezond en lekker voedingspatroon met een glutenallergie. Laat je inspireren!

Glutenvrije broden, crackers en ontbijtgranen

Zoals je wellicht begrijpt zitten vooral brood, crackers en ontbijtgranen vol met gluten. Dit komt omdat dit meestal wordt gemaakt van glutenhoudende granen. Gelukkig wordt er hard aan de weg van glutenvrije varianten gewerkt, en niet zonder resultaat!brood zonder gluten, crackers zonder gluten en ontbijtgranen zonder gluten zijn tegenwoordig ontzettend smaakvol en niet van echt te onderscheiden. Zo wordt er gebruik gemaakt van glutenvrije melen en granen: teff, boekweit, glutenvrije haver of meel van kikkererwten of amandelen. Genoeg opties, dus die lekkere tosti hoef je voortaan niet meer links te laten liggen.

Glutenvrije pasta, aardappelen, rijst en quinoa

Als je glutenallergie hebt, denk je misschien dat je nooit meer een heerlijke pasta kunt eten. Gelukkig is ook dat niet waar, want er zijn tal van glutenvrije pasta’s (en geloof ons, je proeft het verschil niet). Daarnaast zijn aardappelen, rijst en quinoa ook allemaal glutenvrij. Risotto, iemand?

Peulvruchten, noten en zaden

Peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen of kidneybonen zijn ook een gezonde, vullende en voedzame optie in plaats van bijvoorbeeld pasta of een broodje. Denk eens aan een salade met peulvruchten in plaats van een broodje ernaast. Heerlijk! Ook noten en zaden zijn rijk aan gezonde vetten en kunnen daarom zorgen voor een verzadigd gevoel.

Tot slot is het natuurlijk dat je gewoon een beetje uitprobeert waar jij je goed bij voelt. Voor de een is dat meer rijst en voor de ander juist een heerlijk glutenvrij brood. Laten we voorop stellen dat het in ieder geval niet meer ingewikkeld hoeft te zijn om met een glutenallergie te leven, zelfs in Italië vind je glutenvrije pasta’s in restaurants!

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid