Gezondheid

Eczeem, wat is dat nou eigenlijk?

eczeem

Veel mensen hebben er last van; eczeem. Dit uit zich in de vorm van een rode, schrale huid en gaat meestal gepaard met jeuk. Krabben helpt niet, want dit maakt het alleen maar erger. Bovendien krab je op deze manier de huid open, waardoor de plekken alleen maar erger worden. maar wat is eczeem nou precies, hoe kom je eraan en belangrijker nog; hoe kom je er van af?

Een verzamelnaam

Het woord eczeem is geen typische aandoening, maar een verzamelnaam van meerdere huidaandoeningen. Deze zijn allemaal kenmerkend door hun rode huid en de jeuk die hier bij komt kijken. Het is een ontsteking die zich bevindt in de bovenste huidlaag, en komt voor op verschillende plekken op het lichaam. Zo zien we eczeem vaak op de handen, ellebogen, voeten, benen en in het gezicht. De roodheid en de jeuk zorgen ervoor dat het bijna onmogelijk is om niet te krabben, echter doe je er goed aan dit vooral niet te doen. wanneer dit wel gebeurt kan de plek namelijk erger worden, maar er kan daarnaast ook een verdikking of verharding ontstaan.

Waardoor ontstaat eczeem?

Vaak is het niet mogelijk te achterhalen waardoor eczeem op het lichaam is ontstaan, net als dat het verloop niet te bepalen is. bij de ene persoon gaat de eczeem weg na een behandeling, terwijl het bij de ander telkens weer terugkomt. Wel is het aannemelijk dat het winterse weer voor verergering kan zorgen, net als stress. Daarnaast spelen onderliggende punten ook mee bij het ontstaan:

  • Erfelijkheid
  • Allergenen zoals rubber of latex
  • Niet-allergene factoren; bekend hierbij zijn water, alcohol, zeep en wol
  • Andere factoren, denk hierbij aan het hebben van een droge huid, leven in een omgeving met droge lucht, transpiratie en warmte.

De behandeling van eczeem

Er zijn talloze zalven en crèmes die je kunt gebruiken om eczeem te behandelen. Wel is het zo dat de meest geschikte manier afhangt van de oorzaak en de ernst van de plekken op het lichaam. Er zijn producten verkrijgbaar met cortisonen, die is een hormoonzalf, maar de meeste mensen hebben meer baat bij een zalf of crème zonder cortisonen. Daarnaast is een crème makkelijker uit te smeren en trekt deze vaak sneller in ten opzichte van een vettige zalf.

Hoe je de eczeem ook behandeld, het is belangrijk dat je de huid goed vet houdt. hier kun je het beste dagelijks een neutrale crème of zalf voor gebruiken. Zorg ook voor een goede hygiëne, maar let er wel op dat je niet te vaak onder de douche gaat. Eens per dag of om de dag is goed genoeg. Uiteraard zorg je ervoor dat je niet te heet doucht, en er niet te lang onder staat. 

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid