Overige

Dementie: goed (financieel) voorbereiden zorgt voor rust

dementie puzzel

Voor mensen met dementie is aandacht en professionele zorg belangrijk. Vooral in het begin is er sprake van onzekerheid. Goede zorg neemt een groot deel van deze onzekerheid weg. Een duidelijke visie op en jarenlange ervaring met deze zorg geven de persoon weer het gevoel dat hij of zij in goede handen is. Dit heeft natuurlijk direct een positief effect op de kwaliteit van leven.

De diagnose is bekend

Zodra er een diagnose is gesteld, wordt er eerst gekeken wat voor soort zorg er nodig is en of bijvoorbeeld een verhuizing noodzaak is. Dat is lang niet altijd het geval. Dementie is een progressieve ziekte en in het begin kan een persoon nog best veel zelf en is verhuizen misschien wel helemaal niet nodig. Wordt de situatie toch moeilijker, dan dient er nagedacht te worden over bijvoorbeeld hulp in de huishouding of bij de verzorging. Uiteindelijk zal ook dat niet meer voldoende zijn en dient de persoon te verhuizen naar een verzorgingshuis.

Wanneer verhuizen onvermijdelijk is

Voor mensen met dementie zijn er verpleeghuizen welke zijn gespecialiseerd in dementiezorg. Medewerkers hebben een speciale opleiding gevolgd. Hierdoor kunnen ze niet alleen de reguliere ouderenzorg verlenen, maar juist ook ouderen met dementie goed ondersteunen. Ook is de bezetting in deze, vaak particuliere verpleeghuizen, hoger waardoor er meer tijd is voor begeleiding en persoonlijke aandacht.

De financiële impact van een verhuizing

Is uw ouder toe aan een verhuizing dan komt er een hoop op u af. Ook heeft een verhuizing impact op de financiële situatie. Martha Flora zorgt ervoor dat uw geliefde kan verder leven, zoals hij of zij dat gewend is. Dit wordt gerealiseerd door het unieke zorgconcept gecombineerd met particuliere ouderenzorg. Om dat mogelijk te maken worden er kosten gemaakt. Deze worden helaas niet volledig vergoed door de overheid of gemeenten.

Een deel van de kosten wordt vergoed uit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) via het Volledig Pakket Thuis (VPT). De eigen bijdrage behorende bij de WLZ en de overige kosten worden door u of uw ouder zelf betaald. Hoe hoog dit bedrag precies is hangt af van de persoonlijke situatie.

Start tijdig met de voorbereidingen op een verhuizing

Om verassingen achteraf te voorkomen is het belangrijk tijdig voorbereidingen te treffen. Een goed moment om hiermee te starten is direct na de diagnose. De urgentie is dan vaak nog laag. Rustig informatie inwinnen en bespreken met de ouder of geliefde zorgt voor een rustige start en dat helpt weer bij een gemoedelijke verhuizing naderhand. Laat u goed informeren door professionals die ervaring hebben met dementie. Alleen op die manier bent u er zeker van dat uw ouder of geliefde de juiste zorg krijgt. Vind passende dementiezorg met de handige checklist van Martha Flora.

You may also like

Comments are closed.

More in:Overige