Gezondheid

De voordelen van lichttherapie voor je gezondheid

vrouw lichttherapie

Lichttherapie, ook wel bekend als fototherapie, is een type behandeling waarbij je wordt blootgesteld aan kunstmatig licht. Dit kan helpen bij het verminderen van depressieve gevoelens, slapeloosheid en andere problemen die gepaard gaan met een tekort aan licht.

Symptomen winterdepressie en winterdip

Lichttherapie wordt meestal in de vorm van een lamp of lichttherapiebril met een speciale filter gebruikt. Daglichtlampen zijn een type lamp dat licht geeft dat sterk lijkt op het zonlicht. Ze zijn bedoeld om je dagelijkse dosis licht te verhogen en worden vaak gebruikt om de symptomen van winterdepressie (SAD) te verminderen.

Zo’n 480.000 Nederlanders lijden aan Seasonal Affective Disorder (SAD) en nog eens 1,3 miljoen mensen hebben een winterdip. De symptomen van een winterdepressie en een ‘normale’ depressie lijken erg op elkaar: vermoeidheid, somberheid, moeite hebben met concentreren en de ­neiging hebben om je terug te trekken. Het meest kenmerkend is dat mensen met een winterdepressie in de zomer eigenlijk helemaal geen klachten ervaren, maar wel ieder jaar weer in de herfst en winter.

Vaak lijden mensen met een ‘gewone’ depressie aan slapeloosheid en een gebrek aan eetlust. Mensen met een winterdepressie slapen soms tot wel veertien uur per dag en voelen zich daarna nog steeds niet uitgeslapen. Daarnaast hebben mensen met SAD een zeer grote behoefte aan eten en dan met name vooral koolhydraatrijk en zoet eten. Dit is één van de redenen dat deze mensen vaak in de herfst en winter behoorlijk aan kunnen komen in gewicht.

Stemming en kwaliteit van slaap verbeteren

Daglichtlampen kunnen echter ook helpen bij andere vormen van depressie, slapeloosheid en andere gezondheidsproblemen. Studies hebben aangetoond dat lichttherapie de stemming kan verbeteren en de kwaliteit de slaap kan verbeteren. Het kan ook helpen bij het verminderen van angst, chronische pijn en migraine. Lichttherapie is een veilige en niet-invasieve behandeling met weinig tot geen bijwerkingen. Het is een goede optie voor mensen die geen medicijnen willen of kunnen gebruiken of voor mensen die geen resultaten behalen met het gebruik van medicijnen.

Verschillende stijlen

Daglichtlampen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten. Je kunt ze online of in winkels kopen. Let bij het kiezen van een daglichtlamp op de hoeveelheid licht die het uitstraalt. Kies een lamp met een lichtsterkte van 10.000 lux voor de beste resultaten. Plaats de lamp ongeveer 50 cm van je af en zorg ervoor dat je er recht in kijkt met je ogen open. Gebruik de lamp minimaal 30 minuten en maximaal 2 uur per dag voor optimaal effect. Het liefste doe je dit in de ochtend.

 

Vergoeding zorgverzekeraar

Lichttherapie is een behandelmethode voor mensen met een winterdepressie of huidaandoening. Je kunt hierbij denken aan ernstige vormen van eczeem, psoriasis en vitiligo. Zonlicht heeft voor mensen met deze huidaandoening een positieve invloed en daarom is er een therapie ontwikkeld die het mogelijk maakt om mensen met Uv-licht te behandelen, zonder het risico dat de huis zal verbranden. In sommige gevallen wordt deze behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je thuis gebruik maken van lichttherapie? Vaak kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Laat jezelf goed informeren door je eigen zorgverzekeraar.

 

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid