GezondheidLifestyle

De beste tips om comfortabel te wonen in een seniorenwoning

Een aangenaam wooncomfort creëren is altijd een beetje een uitdaging, maar dat geldt zeker als het gaat om senioren. Als oudere zelfstandig wonen is niet altijd vanzelfsprekend. Door een verminderde mobiliteit en zelfredzaamheid is het risico op ongelukken immers een stuk groter.

Toch kan het voor ouderen mogelijk zijn om zelfstandig te wonen in een huis, zolang er maar bepaalde aanpassingen worden doorgevoerd aan het interieur. Wat kan je nu doen om comfortabel te wonen in een seniorenwoning, en wat komt er allemaal bij kijken? Lees snel verder voor handige tips en inspiratie!

De best tips voor meer comfort in een seniorenwoning

Naarmate we ouder worden, hebben we steeds vaker de steun nodig van anderen om dagdagelijkse dingen te doen. Boodschappen doen, zelf de trap oplopen en in bepaalde gevallen zelfs gewoon uit bed opstaan, het zijn allemaal activiteiten die voor veel ouderen helemaal niet zo eenvoudig zijn.

Wil je je huis omtoveren tot een woonst die ook voor ouderen voldoende comfort biedt? Gebruik dan de volgende tips om het goed te doen!

1. Investeer in een traplift

Eerst en vooral is het een goed idee om in een zogenaamde traplift te investeren. Een traplift is eigenlijk meer een stoel, die aan de achterzijde aan de trap van een woning is bevestigd. De voordelen van zo’n traplift reiken erg ver. Eerst en vooral is het voor ouderen en senioren mogelijk om zo zonder zelf inspanningen te hoeven doen naar de tweede of een hogere verdieping te gaan.

Een van de meest voorkomende redenen van ongelukken bij senioren die zelfstandig wonen, is een val. Het risico op zo’n val is bij het beklimmen en afgaan van een trap natuurlijk nog een stuk groter – en met een goede traplift kan je dat vermijden.

Daarbij is zo’n traplift verkrijgbaar in verschillende modellen, waardoor je dus altijd de beste oplossing kunt vinden voor jouw situatie. Er bestaan gewone stoelen waar je gewoon op kunt gaan zitten, maar er zijn ook varianten met accessoires, zoals een alarmknop in geval er zich een defect voordoet, enzovoort.

De juiste taplift vinden is niet altijd gemakkelijk, juist door het uitgebreide aanbod dat je tegenwoordig kunt vinden. Het is dan ook aangeraden om advies en hulp te vragen bij een specialist, die precies weet wat je nodig hebt in jouw situatie. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met verschillende factoren:
– De prijs van de traplift
– Het model (klein of groot)
– Eventuele uitbreidingen of accessoires

Een professional kan je als geen ander helpen bij de zoektocht naar een goede traplift. Hierdoor heb je binnen de kortste keren extra comfort in huis!

2. Ga voor antislip matten

Vervolgens is het ook een goed idee om antislip matten aan te kopen voor een seniorenwoning. Zoals reeds gezegd is de kans dat een oudere persoon een val maakt veel groter. Een verminderde mobiliteit en spierkracht zijn slechts enkele van de vele oorzaken.

Dit risico is nog veel groter in bepaalde ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer of de keuken. Een natte vloer na het douchen is haast een garantie voor een ongeluk, zeker als het gaat om iemand die niet meer zo goed te been is. Antislipmatten kunnen dat risico drastisch verlagen.

De meeste antislipmatten zijn gewoon kleine matjes die je op de vloer in de badkamer kunt leggen. Door hun grovere structuur en de aanwezigheid van ribbels en reliëf hebben de voeten veel meer houvast, waardoor de kans op een val kleiner is. Het is wel belangrijk dat je kiest voor matten van goede kwaliteit. Een goedkopere optie is financieel dan wel interessanter, vaak laat de betrouwbaarheid echter te wensen over.

Er zijn bepaalde ruimtes waarin het plaatsen van antislip matten een goed idee is:
– De badkamer en het toilet, aan de douche of het bad
– De keuken, bijvoorbeeld aan de gootsteen
– Andere ruimtes waar er regelmatig gebruik wordt gemaakt van water

Antislip matten kosten niet veel, ze zijn uiterst efficiënt en daarbij bestaan er ook nog eens heel wat stijlvolle modellen die de look en feel van de ruimte een extra dimensie geven. Meer dan genoeg redenen dus om antislip matten aan te kopen!

3. Woon veiliger met een seniorenalarm

Ten slotte is het de moeite waard om een speciaal seniorenalarm te installeren in huis. Hoe goed je ook je best doet om een seniorenwoning veiliger te maken, de kans bestaat altijd dat de persoon in kwestie valt of een ander ongeluk meemaakt. En in dat geval is het essentieel dat ze de hulp van anderen kunnen inschakelen met een alarm.

Hoewel er gewone alarmen bestaan die verbonden zijn met meerdere knoppen doorheen het huis, is het misschien beter om een mobiel alarm aan te kopen. Bij zo’n systeem heeft de persoon in kwestie altijd een noodknop bij de hand. Zelfs als hij of zij dus niet meer recht kan komen, is het nog altijd mogelijk om de hulpdiensten in te schakelen of familie te verwittigen.

Ook in dit geval geldt dat goedkoop duurkoop is. Het is altijd beter om iets meer te betalen voor een alarmsysteem van kwaliteit, waarvan je ten minste zeker bent dat het goed zal werken. Als het gaat om de veiligheid en levenskwaliteit van een oudere, dan is prijs immers niet van belang.

Wel loont het de moeite om advies te vragen bij een speciaalzaak om het beste alarmsysteem te vinden. Belangrijke factoren zijn onder andere:
– Het type alarmsysteem: verbinding met noodknoppen in huis of een mobiel apparaat?
– Het doel van het alarm: familie verwitten, hulpdiensten inschakelen of allebei?

Dankzij de juiste professionele kennis en ervaring is het zo mogelijk om snel het beste alarmsysteem te vinden voor jouw situatie. En dat maakt zelfstandig wonen voor senioren toch nét iets veiliger en aangenamer!

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid