Gezondheid

Bied patiënten advies over het voorkomen van rug- en nekklachten

Depositphotos_546345968_S

Het aantal Nederlanders met ernstige rug- en nekklachten blijft groeien. Zeker mensen met een kantoorbaan zijn er gevoelig voor, daar zij lange dagen achter hun bureau zitten. Op het moment dat men eenmaal last heeft van deze klachten, blijkt het vaak lastig zijn om hier weer af te komen. Preventie helpt bij het voorkomen van rug- en nekklachten. Adviseer patiënten als assistent over het gebruik van ergonomische hulpmiddelen. Er zijn steeds meer van deze hulpmiddelen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een verticale muis, een ergonomisch ontworpen toetsenbord en een ergonomische bureaustoel. Dergelijke hulpmiddelen helpen patiënten klachten aan spieren en gewrichten tegen te gaan. 

Gebruik van ergonomische hulpmiddelen essentieel in kantoor aan huis

Met het hybride werken als nieuwe norm bij veel werkgevers, is de vraag naar ergonomische hulpmiddelen sterk toegenomen. De bureaustoel die in het verleden voor een paar tientjes aangeschaft werd om af en toe een dag vanuit huis te kunnen werken volstaat niet meer; men heeft een ergonomisch model nodig. Hetzelfde geldt voor het bureau. Populair is het gebruik van een sta-zit bureau. Het biedt de mogelijkheid om gedurende de werkdag af en toe een moment staand te werken. Iets wat bijdraagt aan het tegengaan van onder meer rug- en nekklachten. Ook een stijve pols en elleboog komen veel voor bij kantoormedewerkers.

Instructies bij het gebruik van ergonomische hulpmiddelen

Bij het gebruik van ergonomische hulpmiddelen is het essentieel geadviseerd te worden over de juiste toepassing ervan. Een verkeerde afstelling van het bureau of de bureaustoel maakt dat het effect ervan minimaal is of zelfs negatief is. Als assistent kun je patiënten hierin begeleiden, door meer kennis te vergaren over de wijze waarop bijvoorbeeld een bureaustoel moet worden afgesteld. Dergelijk advies kan van grote meerwaarde zijn voor patiënten; een medische opleiding om diagnoses te kunnen stellen is hiervoor niet benodigd. 

Ergonomische middelen in de eigen praktijk

Niet alleen kun je als assistent advies bieden aan patiënten; het is eveneens belangrijk zelf over ergonomisch verantwoord meubilair binnen de praktijk te beschikken. Enerzijds om het goede voorbeeld te geven aan anderen; anderzijds om rug- en nekklachten aan het eigen lichaam te kunnen voorkomen. Er zijn verschillende organisaties gespecialiseerd in het leveren van ergonomisch verantwoord meubilair. Soms zelfs inclusief ondersteuning bij het afstellen hiervan. Kijk zelf eens naar het huidige meubilair binnen de praktijk; is een wijziging benodigd om gewrichtsklachten tegen te gaan bij het personeel? 

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid