Acne is een ontsteking van de talgklieren in de huid. Acne komt vooral voor op de gezicht, nek, rug en borst. De oorzaak van acne is nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn wel enkele factoren die een rol spelen, zoals hormonale veranderingen, erfelijkheid, stress en verkeerde huidverzorging. Acne kan erg vervelend zijn, zowel fysiek als psychisch. Het is belangrijk om acne op de juiste manier te behandelen, zodat het snel en vooral goed geneest.
Acne in de puberteit
Acne is een veel voorkomend probleem bij pubers. Puberteit is een periode waarin de hormonen flink in de war raken. Dit heeft allerlei gevolgen voor het lichaam en de huid. Er kunnen puistjes en mee-eters ontstaan, maar ook andere huiduitslag. Acne is niet gevaarlijk, maar het kan wel heel vervelend zijn. Het kan namelijk behoorlijk wat onzekerheden met zich meebrengen.
Acne als volwassene
Acne is niet alleen een probleem voor pubers. Ook volwassenen kunnen last hebben van acne. De oorzaak hiervan kan stress zijn, maar ook erfelijkheid. Acne is bij volwassenen meestal minder ernstig dan bij pubers, maar het kan toch behoorlijk veel impact hebben op het leven. Acne kan namelijk erg pijnlijk zijn en een grote impact hebben op het zelfvertrouwen. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je acne moet behandelen.
Acne behandelen
Acne kan op verschillende manieren behandeld worden. Soms is het voldoende om de huid goed te reinigen en te verzorgen. Daarnaast zijn er ook speciale acne patches die je kunt gebruiken. Het is echter wel belangrijk dat de huid met puistjes grondig wordt gereinigd voordat de pleister er op wordt geplakt. Doordat de pleister op het puistje zit, blijf je er automatisch vanaf. Je maakt het namelijk met openkrabben vaak een stuk erger dan dat het is. De afgesloten huid krijgt met de pleister kans om te herstellen en dat is natuurlijk altijd positief. In sommige gevallen is het echter nodig om medicijnen of behandelingen te gebruiken. Welke behandeling geschikt is, hangt af van de ernst van de acne. Soms is het nodig om naar een dermatoloog te gaan. Deze kan je adviseren over de juiste behandeling.