Gezondheid

4x waarom buiten zijn zo goed voor je is

Niets is zo fijn als even een frisse neus halen. De buitenlucht is niet alleen rustgevend, het is ook nog eens hartstikke gezond! Wat dan al die gezondheidsvoordelen zijn? Dat lees je hier.

Buiten zijn maakt je gelukkig

De buitenlucht is hartstikke goed voor je. Dat komt doordat we bij daglicht serotonine aanmaken, wat een gelukshormoon is. Zie je dus een tijdlang wat minder daglicht, dan kan dit van invloed zijn op hoe gelukkig je je voelt. In de donkere wintermaanden bijvoorbeeld maak je minder serotonine aan, wat ervoor kan zorgen dat je humeur wat slechter is. Het is dan ook niet zo gek dat depressies in de winter vaker voorkomen. Ondanks dat het in de wat koudere en donkere maanden moeilijker is om naar buiten te gaan, kan dit zeker een positief effect hebben op je gemoedstoestand! Maak bijvoorbeeld een korte wandeling of pak wat vaker de fiets in plaats van de auto. Leuke tip voor tijdens een wandeling: je kunt een metaaldetector kopen en deze meenemen. Helemaal leuk voor de kids. Zo maak je van je ommetje een ware speurtocht!

Buitenlucht zorgt voor minder stress

Uit onderzoek is gebleken dat stress wordt verlaagd door buiten in de natuur te zijn. Je hartslag en bloeddruk dalen zelfs al binnen drie minuten wanneer je buiten bent! Heb je dus last van veel stress en wil je dit verlagen? Zorg dan voor wat meer tijd in de buitenlucht.

Buitenlucht is goed voor je lichaam

Wist je dat ons lichaam van nature gemaakt is om buiten te zijn? Daarom is daglicht belangrijk voor een aantal van onze lichamelijke processen. Zo voorziet daglicht ons van vitamine D, wat weer zorgt voor een betere weerstand. Ook kun je je door daglicht beter concentreren. Haal daarom wat vaker een frisse neus, zodat je lichaam voldoende vitamines binnenkrijgt!

Frisse lucht is gezonder

De meeste mensen spenderen zo’n 90% van hun dag binnen. Dat is best veel! En helaas ook minder gezond, doordat de luchtkwaliteit in de meeste huizen niet heel goed is door te veel isolatie en te weinig ventilatie. Zorg er daarom voor dat je genoeg frisse lucht naar binnen haalt. Nog beter is het natuurlijk om wat vaker naar buiten te gaan!

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid