Gezondheid

Tips om rug- en nekklachten te verminderen

Gemiddeld heeft twee miljoen van de Nederlanders rug- of nekklachten. Het vele thuiswerken heeft de kans op deze klachten nog meer verhoogd. Door de juiste aanpassingen kan je de kans op rug- en nekklachten verminderen. In dit artikel lees je een aantal tips.

Juiste werkhouding en goede werkplek

Een goede werkplek heeft een verstelbare bureaustoel, zodat je jouw bureaustoel zo kunt verstellen dat het past bij jouw lichaam. Hierbij moeten je benen in een hoek van 90 graden zijn en je voeten goed de grond kunnen raken. Het ideaalste is om een sta- en zitbureau te hebben. Hierdoor kan je afwisselen tussen staand werken en zittend werken. Dit is beter voor je lichaam. Zitballen en zitkussens kunnen je klachten verminderen. Door een zitbal te gebruiken als stoel krijg je een dynamische zithouding. Door de bal moet je jouw houding corrigeren, waardoor je jouw buik- en rugspieren traint. Sterke buik- en rugspieren verkleinen de kans op klachten. Een zitkussen zorgt ook voor een dynamische zithouding. Als je tijdens het zitten een erg holle rug trekt kan een zitkussen tegen je rug dit corrigeren.

Rekken en strekken

Als je flexibeler kunt bewegen heb je minder snel last van rug- en nekklachten dan als je erg stijf bent. Daarom is het belangrijk om regelmatig te rekken en te strekken. Wissel hierbij af tussen dynamische en statische rek- en strekoefeningen. Dynamische oefeningen zijn oefeningen, waarbij je beweegt. Een voorbeeld hiervan is hakken billen. Statische oefeningen zijn oefeningen waarbij je stilstaat. Een voorbeeld hiervan is liggen met een holle rug. Een backstretcher helpt je om je rug te rekken. Tegelijkertijd masseert en mobiliseert het je rug. Dit is vooral een aanrader als je chronisch last hebt van lage rugklachten.

Voldoende bewegen

Door voldoende te bewegen blijf je fit en blijft je lichaam sterk. Wissel af tussen kracht-, cardio- en balansoefeningen. Zo train je gevarieerd je lichaam. Hierdoor kan je ook makkelijker zwaardere dingen optillen zonder dat je last krijgt van je rug. Let er desondanks op dat je op een goede manier zware dingen tilt. Ga hierbij door je knieën en til vanuit je benen. Maak nooit je rug bol tijdens het tillen van iets. Hier zul je veel last van krijgen in je onderrug. Blijf je erge rug- en nekklachten houden? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts verwijst je naar de juiste behandelaar, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een oefentherapeut. Als je vaak een slechte houding hebt kan een oefentherapeut je hierbij helpen. Een fysiotherapeut richt zich in de behandelingen voornamelijk op het behandelen van een specifieke spier in plaats van naar je hele lichaam te kijken.

You may also like

Comments are closed.

More in:Gezondheid